Alla inlägg den 16 maj 2010

Av Lotta - 16 maj 2010 20:09

..solen skiner, människor är glada, vinterbleka och värmetörstande. Strosar runt utan mening eller mål - eller kanske med bägge - sitter på gräset, på uteserveringen, på kajkanten eller fiskar i strömmen. Jo, mötte sommar'n i Stockholm igår. Tillsammans med trevliga gamla vänner. Minnen blandade med uppdateringar i nutid, skratt blandat med allvar, möten blandat med avsked. Den första sommardagen i Stockholm.


Kungsträdgårdens blommor. Jag älskar tulpaner!

  

  Efter en lärorik och bra guidning på Medeltidsmuseet gick vi vidare till Gamla Stan.. 


Fick veta att en del av Prästgatan hetat Helvetesgränd för att Storkyrkans torn skuggade gatstumpen! Men av någon anledning ville ingen bo på den gatan..



På Prästgatan finns Gamla Stans äldsta port:

 

..åtminstone säger vi att det är den tills historikern kollat upp fakta ;)


VIP som vi var med egen guide o allt, gled vi smidigt förbi kön in i Storkyrkan och fick anekdoterna kring Sakt Göran o Draken ihop med historik om kyrkan. Ser ni älghornen på drakens rygg?


Originalet här (nedan), som för övrigt inte är originalet, lät kyrkans män måla för att påvisa fenomenet de kallade Guds vrede när kungen rånade kyrkan! Vetenskapsmän har en lite annan förklaring till ringarna på himlen över Stockholm.

 


Efter viss beslutsångest då vi provat två alternativ till fik hamnade vi på kajkanten med varsin glass, chicka brudarna och coola historikern tillika rockstjärnan och så lilla jag!

 

Dagen avslutades högt.

  Med härlig vy över stan o dess vatten.

  Med vind i håret.

 

Tack Stockholm, solen o mina härliga vänner för en underbar dag!   

Ovido - Quiz & Flashcards